Mi is az a Durag?

Előszó 

  

Először is szeretném minden ide tévedt olvasómat köszönteni a blogomba!! 

eminem_007-1.jpgSzeretném ki emelni elsősorban!! 

Ez nem valami promóciós , miért vásárolj tőlem cikk lesz . Ez egy bemutató jellegű informatív cikk lesz. 

Tehát ez blog mindenkinek egyaránt hasznos lehet de főleg azoknak fog szólni akik meg nem tudják hogy mi az a Durag. 

Mi ez első ránézésre egyszerű fejre kötött rongynak tűnő micsoda?? 

Bizonyára láthattad már te is kedvenc  afro amerikai előadóidon, rappereiden , sztárjaid fején, mint 50 cent ,Eminem, Nelly, Jay z vagy  ASAP személyében . 

 

De mi is ez ?  Honan ered? Miért hordták régen ?  És manapság miért hordják ?  Hogy tört be a pop kultúrába ?  Ezekre a kérdésekre mind választ kapsz miután elolvastad ezt a cikket. 

 

Ki találta fel a Duragot, és miért? 

  

 A Duragnak nincs konkrét feltalálója. Ez olyan, mintha megkérdeznénk ,ki találta fel a fésűt. De egy biztos ezt a ruhadarabot vagy rongyot kezdetben a frizurák stabilan tartása céljából használták.

Elterjedt volt manapság az a história hogy régen fogmosás után az afroamerikaik számára  rutinszerű volt ,hogy bekötötték frissen mosott belőtt sérójukat ezekkel a fejkendőkkel vigyázva hajuk formájára és meg óva frizurájukat összeborzolástól a párnahuzatok által , alvás közben.....   

Ez egy ki nem mondott hagyomány volt, amely egy egyszerű ruhadarab  köré épült. Ezt hÍvjuk Duragnak. De mégis mi teszi a Duragot olyan egyedivé, hogy meghatározza a fekete amerikai kultúrát évtizedek óta???? 

 

Történelme 

  

Bár Duragrol nem sok feljegyzés található de azért akad , például az egyik legkorábbi feljegyzés. 1966 júniusában írhatta egy Akron Beacon Journal nevű fiatal ember  ,a feljegyzéseiben elsőnek  "Durag " néven  hivatkozik ezekre a fejkendökre . Ott azt írta le, hogy " homlok köré felkötött vállpántos ruhadarabot viseltek, azért hogy verejtékes izzadságukat felszívja ,és nem utolsó sorban  frizurájuk formájának megőrzésére "

92742049_534062717536726_4842132806932610234_n.jpg

Az már tudjuk hogy a Durag történelme 19. századra nyúlik vissza , rá adásul akkoriban  a szegény afro-amerikai munkások és rabszolga nők viselték elsőként ezeket a fejkendőket ,hogy hajaik formáját és ápoltságát fenn tartsák nagyobb távoli utazásaik során 

Az első nagyobb cégek az 1970-es évek végén kaptak jóváírást azért, hogy árusíthassák az első  Durag-verziókat Amerikában  , hamar szükséges eszközé vált, a fekete  férfiak számára  ugyanis göndör mintájú frizuráikat alvás közben ezekkel a fejkendőkkel tudták megőrizni  . A Durag kizárólag funkcionális  maradt az 1990-es évekig, amikor ugyanis belvárosi fekete kultúra szimbólumává vált.  

Évekkel azelőtt , hogy a divatipar észrevette volna , divatossá vált az utcákon.  

A tartós a hajápolási cikkből, hamar új stílus született,  később már  kiegészítőként tekintettek rá. 

  

 

 

2000 - es évek Amerikában 

 

2000-es évekre olyan népszerűségre tett szert a Durag, hogy  Rapperek, sportolók ,előadók és az Amerika fiatalok egyaránt kezdték el hordani különösen a fiatal afroamerikai férfiak, elkezdték éjjel-nappal viselni őket, igy már nem csak  éjszaka , alvás közben használták a kendőket. 

Nem kelet sokat várni hamar megjelentek a piacon különfél színű és dizájnu Duragok ezzel kapocsként szolgáltak mindenfele öltözködési stílushoz. 

Egyaránt Durag a 2000-es évek elején a hip-hop stílus legfontosabb elemévé nőtte ki magát. Memphis Bleek (repper)  a  baseball sapka alatt büszkélkedett a kendőjével ,  Jay-Z a koronaként viselte feje tetején , nem 50.jpgbeszélve 50 centről aki ezekben az években  védjegyeként viselte . Mindannyian ismerjük ezt a stílust amit ma már csak OLD SCHOOL stílusnak nevezünk viríto farmer nadrágok és nagy méretű kosaras mezek, és fejkendővel felszerelt baseball sapkák. Maga a Kőkemény old school ‼️ 

 A kendők hamar annyira népszerűvé váltak Amerikában hogy nemtől kortol függetlenül mindenki viselte , különösen sok utcai banda körében es más-más körökben is gyorsan otthonra talált ez az új stílus, ennek nem sokkal rá egy évre következményei születtek 

 Nemzeti Labdarúgó Liga (NFL) 2001-ben  betiltotta bármilyen Durag, vagy fejkendő hordását futballpályákon a játékosoknak. 

A Minnesota Vikings volt edzője, Dennis Green akkoriban úgy érezte , hogy a tilalom a fekete játékosok ellen szol. 

annak ellenére, hogy az NFL érvelése az volt, hogy kerülje a tévesen bandákhoz köthetö játékosok megítélését és az egységesebb öltözködés érdekében teszik .  Ám a döntést sokan inkább  rasszistának ítélték meg  , mint hogy bandákat ítélték volna el , ennek az érzésnek részben egyszerű oka volt még hozzá az ,hogy fekete játékosok viselték a kendőket első sorban . bár tény és igaz hogy ebben az  időszakban Amerikában nagyon sok utcai bandának jelképé váltak ezek a fejkendők. 

 Ezt követe 2005-ben az NBA . körülbelül akkor, amikor Allen Iverson népszerűvé vált a fejkendős megjelenéseivel. hasonló okokból kifolyólag náluk is belett tiltva. 

 És néhány egyetem is hasonlóan cselekedtet , igy vannak egyetemek ahol szigorúan  tiltsák a fejkendők viselését mai napig  , például az elismert HBCU, a Hampton University ahol a fiatalok nők és férfiak egyaránt nem viselhetnek semmilyen típusú fejkendőket , ezzel az egyetem jó hírnevét megőrizve hogy véletlen se kerülhessen kétes bandák hírnevével összefüggésbe  

 

Népszerű kultúra 

 

Sokáig a Durag inkább örökségnek számított  , és büszkeség jelképeként  hordta a fekete közösség mint kulturális jelkép . 

de Durag betörése a mainstream kultúrába várható volt ,Médiában hype ,erre  példa hogy ma már mekkora kulturális értékkel is bír ez a kis rongyocska. 

Az évek során számos feldolgozás készült Durag cimkével például hogy egyet említsek : 

Az amerikai énekes és basszusgitáros, Thundercat, pont most 1 honapja dobta fell it is what it is című albumában szerepelő "Dragonball Durag" című dalát . A dalszöveg valahol fejkendők és a nők kapcsolatáról szól””””” 

Az már hab a tortán hogy a Durag amit a klipben visel ,a népszerű japán televíziós rajzfilm, a Dragon ball mintájában tetszeleg . 93381637_548462025857659_1675743432730366540_n_1.jpg

 De a híres Rapper Royce Da 5’9” is ez év 2020-as  The Allegory albumában is szerepel , egy Rhinestone Doo Rag című szám, 

 sőt ma már akkora jelentőséggel bír a köz tudatban hogy, Amerikában és számos helyen a világban ma már fesztivál formájában ünneplik a Durag hagyományát és történelmét .  Hála Joseph Headenek aki minden év júniusában megszervezi a a DURAG FEST-et. 

Az identitáspolitika világában a Durag ma már nemcsak egy megosztott témának számÍt hanem szimbólummá nőtte ki magát. 

Nemcsak egy lehetséges szemcsés utcai mentalitás szimbóluma, hanem büszkeség megnyilvánulás pecsétjeként szolgál mai napig. 

Nem kellett sokat várni hogy a Durag luxusmárkák színeiben felszerelve ellepje az Instagram egész területét, és a kendőket mesébe illő csodaeszközként használják fel a fekete identitás újra definiálásához a nagyobb luxus márkák, és ennek már csak a fantázia és a formatervezés szabott határt . 

  

Durag mint Ikon 

 

Durag „több száz éve ” az egyik generációról a másikra öröklődik ! Ezt az alításomat mi sem jól bizonyítja hogy nagyon sokáig nehez volt elképzelni hogy a Durag-okat . "udvarias" előkelő társaság színeiben láthassuk, ám ma solange-met-gala-dress-2018_1.jpgmár , identitástól és társadalmi osztálytól függetlenül megfigyelhető mindenhol. 

Ehhez olyan ikonkos jelenetek segítettek amik be írták magukat a popkultúra történelmében. 

Ilyen volt 2014-ben Rihanna is ,Swarovski kristály-berakással ellátott fej kendőjében ragyogta be a Fashion világát hogy elnyerése az ez évi Fashion Icon díját.  

Aznap este ezzel megmutatta a világnak, hogy a fejpánt nemcsak elegáns lehet, hanem tökéletes darabként szolgálhat akármilyen megjelenéshez, ezek a pillanatok ikonikus maradtak minden afroamerikainak Amerikában mai napig. 

 És jöjjön egy az én személyes kedvenceim közül 

Még hozza a 2018-as Met Gála ! Valószínű sokak számára emlékezetes maradt - nem utolsó sorban, mert ellepte az internetet az egyszerre ördögnek, óriási pinának, alien származású csillagközi utazónak és szentnek öltözött Solange Knowleshoz, Beyoncé szintén énekesnő húgához. Az Iris van Herpen tervezte galaktikus vulvaruha hatás az egekbe emelte, kétségkívül Solange elvitte a showt   fejkendője és furcsa fejdiszével.  Az angyalnak/elsőáldozó kislánynak öltözött Aurora James-szel (egy New Yorkban kézműves dél-afrikai cipőket áruló cég alapítójával) flangált tanulópárba. 

Napjainkban 

  

Ma már akkora népszerűseggel bír a Durag külföndön mint soha , DURAG egyre népszerűbb évről évre az olyan 92353542_249347769566710_1365216042716181529_n_4.jpghírességek miatt, mint az említett Rihanna, vagy  A$AP Ferg, Guapdad 4000, Drake, Meek Mill és sok más sztár miatt. 

 Az embereket divatlázba hozta Rihanna új Durag kollekciója, es mar inkább divat szempontból viselik ma már ezrek - mint hogy igazan csak a kultúrához való illeszkedés céljából. 

 Igazából nincs helyes módja annak, hogy hordjuk, vagy kössük meg . "Néhányan a hurkot oldalra kötik, mások kinn hagyják a kis köpeny részt, de vannak akik a hurkot elől a homlokukon kötik meg " 

Óceánba illő Hullámok 

  

Ez mind a forgó hullámok szól 

 

Bizonyára te is láttad már különféle felületeken a fiatal fiúk lányok , hullámokhoz hasonló 360 fokban körbe futó frizuráit ,főleg utóbbi időszakban , az őrületes új trend a közösségi médiában. “#wavecheck“ elősegítette ennek a z új stílusnak elterjedését , ezeket a videókat tiktokon és youtuebon egyaránt közösségre találtak. technika viszonylag egyszerűnek tűnik. 

göndör hajú afroamerikaiak vízzel be permetezik hajukat. Utána speciális krémmel kenik be és egy kefe segítégévél addig fésülik amíg el nem zsibbad a kezük . A folyamatot azzal fejezik be , hogy Duragot fel kötik, ez azért szükséges hogy egybe tartsa a kivánt haj minta formáját ."Másnap reggel már fényes", forgó hullámokkal ébredtek a fejük tetején. wave.jpg A hullámok megszerzése egy fajta büszkeséggel töltötte el gazdáját. 

Bár a technika nem volt új keleti, évtizedekkel azelőtt, hogy a hashtagok léteztek ugyan úgy ismert volt a rituálé, de az is igaz akkoriban még nem volt tiktok, és számtalan internetes felület nem mintha okos telefonok léteztek volna. 

De semmi sem bizonyítja jobban nepszrűségét, hogy Instagramon ezzel foglakozó fiókok közül legnagyobb követő tábboral rendelkezo @top wavers már 330ezer követővel rendelkezik. Beautyszépség-bloggerekre és a videojáték-vloggerekre, ezrei tölti fel hétről hétre a profin lenyírt szinte körzövel rajzolt pontoságu 360  Kör-körös ívű hullámaikat. 

 Remélem mindenre választ tudtam adni. Köszönöm hogy velem tartottatok, érkezem még majd hasonlóan informatív és érdekes cikkekel ....addig is mindenkinek piiiisz!!! 

Címkék: durag budapest